;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Kako postaviti keramičke pločice - Vodič za početnike

18. 04. 2023.

Kako postaviti keramičke pločice - Vodič za početnike

Svako od nas se bar jednom u životu susreo sa zadatkom postavljanja keramike. I verovatno, ukoliko niste majstor keramičar, sama pomisao na postavljanje keramičkih pločica vam izaziva glavobolju. Pre svega zbog teškoća da se pronađe pravi ili dostupan majstor, pa novčanih izdataka za materijal, satnice majstora, čak i samog nereda i haosa u kući, dok kompletan postupak ne bude gotov. Ukoliko želite da se okušate u postavljanju keramike samostalno, bilo da uštedite ili jednostavno hoćete da naučite novu veštinu, nastavite sa čitanjem ovog teksta. Ono što treba da imate u vidu je, da je svaki profesionalni keramičar nekada bio na vašem mestu. Mučila su ga ista pitanja i nedoumice, možda nije znao gde je početak, a gde kraj, ali uz vreme, trud i praksu je naučio. Dobro, pitate se zašto vam sve ovo sada pričamo, vi verovatno ne želite da postanete profesionalac, želite samo da postavite pločice u vašu kuhinju, kupatilo, terasu ili neko četvrto mesto? Poenta je, svi ti majstori su prvo počeli od svoje kuće i dvorišta, nekada su bili potpuni početnici. Ako su oni uspeli, zašto ne biste i vi?

Imajte na umu jednu stvar, možete pročitati na internetu stotine blogova "Kako da", pogledati desetine klipova na youtube, ali dok se ne odvažite da preduzmete prvi korak nikada nećete stići do cilja. Posle toga, sve zavisi od prakse i predanosti. Jedna mala preporuka, ukoliko ste u mogućnosti, kako bi stekli osećaj i samopouzdanje, pre nego što se odvažite na neki zahtevniji projekat poput popločavanja kuhinje ili kupatila, možete da pokušate sa nekim manjim prostorom, kao što su terase, balkoni, dvorišta i sl. 

U tekstu ispod možete pročitati koji materijali će vam biti potrebni za postavljanje keramike kao i koje korake ćete morati preći na tom putu...

Šta mi je potrebno za postavljanje keramičkih pločica?

Kako se ne bi doveli u nezgodnu situaciju da počnete sa radom, a onda shvatite da vam nešto nedostaje, pa krenete u komplikovanu potragu u kojoj možete izgubiti i vreme i motivaciju pre nego što ste zaista počeli, pažljivo pročitajte sledeći spisak.

 • Keramičke pločice - izaberite željeni stil, veličinu i boju pločica.
 • Lepak za keramičke pločice - odaberite odgovarajući lepak u zavisnosti od vrste podloge na koju postavljate pločice.
 • Emulzija za impregnaciju - omogućava bolje prijanjanje lepka za podlogu.
 • Fug masa - koristite odgovarajuću boju fug mase koja odgovara boji vaših pločica.
 • Podloga - površina na koju postavljate pločice mora biti čista, suva i ravna. Ukoliko je potrebno, koristite izravnavajuću masu ili glet.
 • Krstići za keramiku ili sistem za nivelaciju - koriste se za održavanje jednake razdaljine između pločica.
 • Rezač pločica - koristi se za sečenje pločica na odgovarajuću veličinu.
 • Mešač i bušilica - neophodno za ravnomeno mešanje lepka i dobijanje homogene smese.
 • Nazubljena gleterica - koristi se za ravnomerno nanošenje lepka na podlogu.
 • Gumeni čekić - koristi se za pritisak na pločice i poravnavanje sa okolnim pločicama.
 • Libela - kako bi bili sigurni da pločice stoje ravno.
 • Ravnjača - za izravnavanje završnih slojeva.
 • Mistrija i kanta - za pripremu i nanošenje podloge ili lepka.
 • Olovka i metar - za obeležavanje i merenje.
 • Guma za fugovanje - za pravilno nanošenje fug mase.
 • Sunđer za keramičare i četka - za čišćenje viška materijala.

Što se tiče materijala za ugradnju, uvek obezbedite bar 10% više materijala, kako ne bi došli u situaciju da vam zafali podloga, lepak ili fug masa. Nakon što ste pribavili sve potrebne materijale i alate, spremni ste da počnete!

 

 

Korak 1: Izmerite i pripremite površinu

Prvi korak u bilo kom projektu postavljanja pločica je da izmerite i pripremite površinu koju želite da obložite. Uverite se da je površina čista, suva i da nema ostataka ili pukotina. Koristite libelu i mernu traku da biste bili sigurni da je površina ravna. Pod ili zid je potrebno očistiti, odmastiti i osušiti. Površina ne sme da se guli ili kruni, ako je to slučaj, morate je dobro ostrugati. U slučaju da postoje vidljive pukotine, zatvorite ih i izravnajte podnim ili zidnim zaptivnim sredstvima. Ne zaboravite na pad/kosinu za odvod vode, koji bi trebalo da bude 3-5%. Pripremljenu podlogu možete premazati emulzijom za impregnaciju koja će omogućiti bolje prijanjane lepka za podlogu. Ako treba da izvršite bilo kakve popravke ili podešavanja površine, uradite to pre nego što pređete na sledeći korak. 

 

Korak 2: Planirajte izgled i označite smernice

Pre nego što počnete da postavljate pločice, morate da isplanirate raspored i označite smernice kako biste bili sigurni da su vaše pločice ravne i ujednačene. Koristite olovku da označite pravu liniju niz sredinu sobe ili zida gde planirate da postavite pločice. Ovo će biti vaša smernica za prvi red pločica. Koristite krstiće za pločice ili sistem za niveliranje da biste napravili ujednačen razmak između pločica i da biste održali ravne linije. Pažljivo premerite prostoriju, obavezno uračunajte i širinu fuga kako ne bi došli u komplikovanu situaciju da morate da skratite pločice za 1-2 cm. Preporuka je da prvo postavite jedan red po širini i jedan red po dužini prostorije ili zida kako biste bili sigurni da ste napravili pravi raspored. Prilikom izrade pločica uobičajeno je da dolazi do malih odstupanja u tonu, nijansi i strukturne površine, obavezno proverite da li sve kutije pakovanja imaju iste oznake, a najbolje je da naizmenično postavljate pločice iz najmanje tri kutije, nema veze čak i ako su oznake na svim pakovanjima iste.

 

 

Korak 3: Lepak za pločice

Pre svega morate izabrati lepak koji odgovara vašim namerama i formatu pločica. Postoje različiti lepkovi za zidne i podne površine, upojne i neupojne površine, za spoljne ili unutrašnje itd. Najbolje je da se konsultujete sa stručnim prodavcem i objasnite mu za šta vam lepak konkretno treba. Neka optimalna i standardna količina za postavljanje 1m² pločica je 6 kg. Lepak sipajte u vodu, a ne obratno, kako bi se sprečilo pojavljivanje grudvica. Lepak mešajte pomoću mešača prikačenog na bušilicu, ovim ćete dobiti homogenu i jedinstvenu masu. Prilikom mešanja, postepeno dodavajte vodu ili lepak kako biste dobili idealnu smesu, najbolji način da budete sigurni da ste uradili dobar posao je taj da smesa ne klizi sa mešača kada ga izvučete iz kante. Lepak ostavite da malo odstoji, kako bi aditivi počeli da deluju. Sada možete naneti sloj lepka na površinu pomoću nazubljene gleterice. Pobrinite se da ravnomerno rasporedite lepak, pokrivajući samo malu površinu u isto vreme kako biste sprečili da se osuši pre nego što postavite pločice. Izvučena rebra lepkom treba da se pružaju u jednom pravcu na podlozi, a u suprotnom pravcu na pločici. Važno je koristiti pravu količinu lepka - previše može dovesti do klizanja pločica, a premalo može dovesti do slabog prijanjanja. (optimalno je 4-10 mm, zavisno od formata pločica)

 

 

Korak 4: Postavite pločice

Pre nego što postavite pločice, neka odstoje malo u vodi kako bi se uklonila prašina i nečistoće, što će za rezultat imati bolje vezivanje sa lepkom. Počnite da postavljate pločice duž linije koju ste prethodno povukli, čvrsto ih pritiskajući u lepak. Libelom proverite horizontalnost pločice. Prilikom postavljanja svake sledeće pločice, libelom proverite da je u ravni sa ostalima. Po potrebi koristite gumeni čekić za niveliranje i poravnanje. Koristite krstiće za pločice da napravite ravnomerne praznine između pločica (gde ćete kasnije nanositi fug masu). Ukoliko ste pogrešili, nemojte da paničarite i brinete, lepak se sporo suši tako da po potrebi možete odlepiti pločicu i ponovo je postaviti. Iz praznina za fuge, špahtlom izbacite višak lepka pre nego što se stvrdne, a sunđerom odstranite višak lepka sa površine pločica. Kada se lepak osuši neće ga biti moguće očistiti. Radite u malim delovima, postepeno razmazujući lepak i postavljajući pločice dok ne pokrijete celu površinu. Koristite sekač za pločice ili testeru za pločice da biste sekli pločice tako da se uklapaju oko ivica i uglova. Možda će vam biti potrebno znatno više vremena nego profesionalnom keramičaru, ali već nakon nekoliko postavljenih pločica videćete rezultate svog rada, što će biti sjajan podsticaj da nastavite dalje.

 

Korak 5: Dozvolite da se pločice osuše

Ostavite pločice da se stegnu najmanje 24 sata pre hodanja po njima ili fugovanja. Ovo će dati lepku vremena da se osuši i pravilno stegne. Izbegavajte da gazite po pločicama ili da bilo šta postavljate/kačite na njih tokom ovog vremena. Kod podnih pločica, nakon 24 sata možete da postavite soklu. Sokla je pločica visine 10 cm, koja se postavlja uz zid. Pored toga što može da ima dekorativni uticaj, ona takođe sprečava vodu da prodire na ivicama prostorije.

 

 

Korak 6: Fugovanje i čišćenje

Kada su pločice postavljene, vreme je za fugovanje. Fugovanje sprečava vodopropustnost, daje elastičnost i vezuje pločice međusobno. Mešajte fug masu prema uputstvima proizvođača i nanesite je na površinu. Obratite pažnju da ste praznine između pločica potpuno očistili od prašine, kamenčića i nečistoća, kao i da ste izvadili sve krstiće za fugovanje. Ovo će biti jednostavno uraditi uz pomoć špahtle i četke. Nanesite fug masu u praznine između pločica, koristeći gumu za fugovanje, pazeći da ih potpuno popunite. Koristite vlažni sunđer da obrišete višak fug mase sa površine pločica. Polako prelazite preko preko fuga, nikako ne prelazite uzduž. Operite sunđerom površinu prekrivenu pločicama, izglačajte površinu fugni i ostavite da se suši narednih 24 sata.

 

Korak 7: Čestitamo, uspeli ste

Nakon što su se fuge osušile, još jednom operite pločice i uživajte u plodovima svog rada i truda. Zapamtite, niko od nas se nije naučen rodio, svi mi grešimo i konstantno učimo, najvažnije je da budemo uporni i predani. Pratite upustvo i korake, budete opušteni, ne paničarite, ukoliko napravite grešku možete da je ispravite, slobodno dajte mašti na volju i budite kreativni. Srećno prvo postavljanje pločica i ukoliko imate neko pitanje, slobodno nam pišite.