;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Enmon slavi Mladence

14. 03. 2023.

Enmon slavi Mladence

Šta su Mladenci i kada se slave?

 

Mladenci su praznik koji Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju u čast stradanja Svetih 40 mučenika Sevastijskih. Slavi se 22. marta po gregorijanskom, a 9. marta po julijanskom kalendaru. 

Slave ga svi mladi parovi koji su se venčali nakon 22. marta prethodne godine, i to je otprilike nešto oko čega se svi slažu. Što se tiče običaja, simbolike, tradicije i načina proslavljanja Mladenaca, postoji mnoštvo sličnosti ali i razlika, zavisno od dela zemlje u kome se ovaj verski praznik obeležava. 

 

Mladenci - verovanje

 

Praznik je posvećen stradanju 40 mladića koji su prešli u hrišćanstvo i odbili da progone vernike. 320. godine, u vreme vladavine cara Likinija, 40 vojnika je odlučilo da primi hrišćanstvo, uprkos tome što su u to vreme hrišćani nemilosrdno proganjani širom rimskog carstva. Kako bi ih kaznili, i zastrašili ostale koji bi mogli krenuti istim putem, mladići su izvedeni pred sud i kamenovani.

No, tu nije bio kraj njihovim mukama. Cilj je bio da im se slomi duh i da se odreknu Hrista pred svima. Nakon kamenovanja su vezani i bačeni u ledeno jezero, dok su na dohvat ruke, pored jezera, imali zagrejano kupatilo. Morali su javno i pred svima da se odreknu Hrista i hrišćanstva, samo tada bi im bilo dopušteno da izađu iz hladne vode i ugreju se. Prema priči, jedan od njih je poklekao i izašao iz jezera, dok su ostali ostavljeni da umru.

Legenda kaže da se neobična svetlost spustila sa neba, grejući vodu i tela mučenika. Uz svetlost na glavu im se spustilo i 39 venaca. Videvši čudo, u jezeru im se pridružio jedan od čuvara, postavši tako dostojan 40. venca.

Ujutro je ceo grad bio u šoku, jer su svi mučenici bili u životu. Besne sudije su naredile da im se svima oduzmu životi, i da im se tela bace u vodu, kako hrišćani ne bi mogli da ih sahrane. Oni su postali poznati kao Svetih 40 mučenika Sevastinjskih.

 

Mladenci u Srbiji - običaji

 

Ovaj praznik se u Srbiji slavi odvajkada. Uz primetnu promenu običaja protokom vremena, i prilagođavanja modernom dobu. Po starim tradicijama, najduže se zadržao običaj gde žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna. Ovi kolačići se nazivaju mladenčići, i simbolizuju sladak, dug i srećan život. Premazuju se medom, i nude se svim gostima koji taj dan posete njihov dom. U ranijem periodu, mladi bračni par na ovaj dan su posećivali svi koji su bili gosti na venčanju, no to je vremenom evoluiralo i danas ih uglavnom posećuje uža porodica i najbliži prijatelji. 

Kad se govori o mladencima, ne mogu a da se ne spomenu i pokloni. Običaj poklanjanja vodi poreklo od najranijih početaka obeležavanja ovog praznika, i takođe se poprilično promenio i prilagodio današnjem vremenu. Ranije su se uglavnom poklanjali ručni radovi, prekrivači, peškiri, miljei, kao i buketi prvog prolećnog cveća. Simbolično su se u bukete stavljale grančice hrasta, drena i belog luka - za dug život, zdravlje i zaštitu od uroka. 

Danas se, međutim, najčešće poklanjaju stvari koje će mladom paru pomoći da započnu zajednički život. Pokloni ne bi trebalo da budu skupi kao za svadbu, ali je ustaljeno pravilo da budu korisni i funkcionalni. Često gosti znaju šta je potrebno i neophodno u domu mladog para, no nije neobično ni da ih direktno pitaju šta bi im pomoglo da najbolje srede svoj dom i uspešno uplove u bračne vode

 

Mladenci u Enmonu

 

Enmon doo, kao porodično preduzeće, decenijama neguje tradicionalne vrednosti i običaje naše zemlje. Jedan od naših glavnih ciljeva je oduvek bio da pomognemo novopečenim parovima da kvalitetno i povoljno opreme svoje buduće ognjište, i uživaju u blagodetima porodičnog života dugi niz godina. Znamo koliko je danas mladim ljudima teško da se osamostale i zakorače u bračnu zajednicu. Kako bi ovo makar malo olakšali, i možda nekom pomogli da kreira svoj dom iz snova - odlučili smo da u čast praznika Mladenci, pokrenemo dvonedeljnu akciju na kojoj će naši kupci moći da iskoriste do 30% popusta na probrane artikle iz našeg asortimana. U našoj ponudi se nalazi više od 100 proizvoda, po ekskluzivnim cenama, koji su neophodni za stvaranje jednog prijatnog i funkcionalnog okruženja kako bi dobili sve potrebno za srećan i ispunjen život.

 

Pridružite nam se u akciji Mladenci, u periodu od 13.03. do 27.03., posetite neki od enmonovih prodajnih salona širom zemlje ili naš webshop. Iskoristite brojne popuste, prednosti plaćanja na rate (do 24 mesečne rate bez kamate), brze i sigurne isporuke (postoji mogućnost besplatne isporuke ako se ispune uslovi), obradujte Vama drage ljude i poklonite im nešto što im je zaista potrebno. Izbor poklona nikada nije bio lakši i jednostavniji.

  • Šta? - Akcija Mladenci sa 100+ proizvoda na popustu
  • Kad? - od 13. do 27. marta
  • Gde? - više od 50 Enmon prodajnih salona i naš webshop
  • Koliko? - do 30% sniženja na posebne artikle
  • Zašto? - za stvaranje idealnog i kvalitetnog ambijenta, po najboljim cenama

Enmon - Više od sveta keramike!